Hur överlever man hyperemesis gravidarum (extremt gravidillamående)?


Jag kan bara tala utifrån mig själv och min erfarenhet skiljer sig säkert från din men jag hoppas du kan plocka ur några tips och idéer som kanske också kan hjälpa dig.

 

Jag hade hyperemesis gravidarum (extremt gravidillamående) med båda barnen utan att kräkas EN ENDA GÅNG! Man jag låg totalt däckad från vecka 5-ca v 21 i vidrigaste magsjukeillamåendet. Jag kunde knappt ta mig till toaletten. Tipsen från 1177 kändes hånande, ingenting hjälpte. Äta ofta och lite, ha något vid sängkanten, äta okryddad mat osv. Det tror jag absolut kan fungera på många med gravidillamående men jag är lite osäker på om det har jättestor effekt när det gäller hyperemesis gravidarum. Men som sagt- det är min egen erfarenhet jag utgår ifrån.

 

Vad hjälpte mig då?

I ärlighetens namn var det ganska vidrigt hela tiden men det fanns några småsaker som kanske kan underlätta livet även för dig.

  • Jag låg ner mycket & då var det bra att variera plats. Att inte bara ligga i sängen där du ska försöka sova sen på natten. Hjärnan behöver förstå vad som är sovplats och vad som är viloplats och det kan du behöva träna in. Så mycket slappande i soffan blev det (framför något matlagningsprogram som är lite ironiskt då jag knappt kunde äta). 🥞
  • Lergigan. Ja- medicin var nästan det enda som tog bort udden lite grann. Och den gjorde mig också sjukt trött vilket var underbart, för då kunde jag sova bort ett par timmar av lidandet 😅
  • Ät vad du är sugen på. Ibland är det ju dock omöjligt att komma på vad man är sugen på, oftast kom jag bara på sånt jag absolut INTE kunde tänka mig 🤣 Men OM du kommer på något- be din närstående fixa det bums! För då är det oftast det enda som funkar 😁
  • Prata med en vän i telefon. Jag hade en helt underbar vän som ringde mig varje dag under nästan hela perioden. Samtalet fick mig att tänka på något annat en liten stund och då blev fokuset inte så stort på illamåendet.
  • Så sista rådet från mitt håll får bli att hitta något annat att fokusera på ett litet tag, kanske orkar man ut och sitta och andas i trädgården/balkongen, ringa en kompis eller få besök en kortis?

 

Lycka till du starka kvinna!